Bert & Brigit

Bert & Brigit
Bert & Brigit
Bert & Brigit
Bert & Brigit

Kunstenaar: Arjen Lancel
Straatnaam: Harreweg, in park
  Kethel
Materiaal: Brons
Jaar van plaatsing: 2015

Omschrijving:

voorgeschiedenis

De bronzen koeien Bert en Brigit hier in de wei hebben al heel wat meegemaakt. Arjen Lancel kreeg in 1997 de opdracht om een beeld te maken voor de Koemarkt in Schiedam, een cadeau van de bouwer van het winkelcentrum De Nieuwe Passage. Dat was niet makkelijk omdat de Koemarkt een tamelijk onoverzichtelijk plein is en niet meer aan de oorspronkelijke functie deed denken. Daarom wilde Arjen Lancel op twee pilaren grote koppen neerzetten, goed zichtbaar boven alles uitstekend. Het werden koeienkoppen, die naar de geschiedenis verwijzen. Hier werden vroeger koeien verhandeld. Toen in 2010 een renovatie van de Koemarkt begon, werden de koppen tijdelijk opgeslagen en leken ze vergeten. Dat veranderde toen ze herontdekt hier in het weiland geplaatst werden, bij de ‘Kethelse Poort’. Toen dit in de openbaarheid kwam, brandde er een heuse ‘strijd’ in de stad los. Koeien horen in de wei zegt men in Noord. Nee, zeggen de centrumbewoners, ze zijn een herinnering aan de oorspronkelijke Koemarkt. Wat vindt de kunstenaar van dit alles? Deze heeft niet eerder meegemaakt dat bewoners zoveel om een beeld in de openbare ruimte geven en ziet dit als heel positief. Maar hij is wel van mening dat ze gemaakt zijn voor de Koemarkt van Schiedam en de wei een tussentijdse oplossing is. Bij de herinrichtingsplannen voor de Koemarkt wordt rekening gehouden dat ze terugkeren naar de Koemarkt.

 

kunstenaar

Arjen Lancel maakt sculpturen en installaties en sinds tien jaar bedenkt hij ook tentoonstellingen en kunstmanifestaties, zoals bijvoorbeeld voor de Museumnacht Amsterdam. Hij werkt op deze manier aan beide kanten van de kunstpraktijk. Het maakproces en het onderzoek naar hoe het publiek kunst die niet op traditionele wijze is vormgegeven ervaart. Zoals bijvoorbeeld alle zintuigen prikkelende performances. De laatste tijd maakt hij kleine ‘ruimtelijke tekeningen’, sculpturen die soms uit een bouwdoos lijken te komen. Hij baseert deze vaak op middeleeuwse prenten, geplaatst in deze tijd. Het zijn soms net kleine theatervoorstellingen in een ruimte van 60 x 60 cm. Ze zijn getekend, uit hout uitgezaagd, of uit canvaskarton gesneden in platte vormen die tot een sculptuur gecombineerd worden en ruimte en diepte suggereren. Voor Lancel is deze werkwijze een speelse en dynamische afwisseling in denken en doen tijdens het maken van een werk. Veel van deze werken zijn de laatste jaren uitgegroeid tot flinke ruimtelijke installaties en zijn o.a. tentoongesteld in de beeldentuin van Museum de Fundatie, kasteel ’t Nijenhuis in Zwolle.
www.arjenlancel.nl

 

kunstwerk

De relatie met koeien op de Koemarkt lag gezien de geschiedenis –de verhandeling van koeien- voor de hand. Arjen Lancel nam een Nederlandse koe en een Afrikaanse koe als voorbeeld voor Bert en Brigit. De Lakenvelder of de ‘Schiedamse Blaarkop’ en de Arawak of Malinese koe verwijzend naar de diversiteit van culturen in de stad. Hij gaf ze de namen Bert en Brigit, zoals de boer zijn melkkoeien namen geeft. De gedachte achter de oorspronkelijke opstelling op de Koemarkt is, dat Bert een beetje opgewonden richting Brigit kijkt en deze een beetje nonchalant het publiek aankijkt. Hier in de wei is het tegenovergestelde het geval. Toen Lancel met de beelden begon, gaf hij ze eerst ruw vorm op basis van piepschuim. Daarna kwam hier een dikke laag was over, waar alle details in aangebracht werden. En zo gingen ze naar de bronsgieter. Imposant zijn ze, de koeien in prachtig brons.

Plattegrond: