Kunstenaar: | Tanja Smeets |
Straatnaam: | Heijermansplein, Op dak wijkcentrum |
Woudhoek | |
Materiaal: | Gecoat staal |
Jaar van plaatsing: | 2013 |
Omschrijving:
Dit kunstwerk is tijdelijk weg voor onderhoud.
voorgeschiedenis
Nadat de wijk opgehoogd was, vonden een aantal bewoners het tijd voor een kunstwerk in de wijk. Er werd contact gezocht met de wijkregisseur en de cultuurscouts om dit idee samen met de Advies Commissie Beeldende Kunst van de gemeente (zie tekst onderaan) te realiseren. Op inloopavonden werden door drie kunstenaars schetsontwerpen gepresenteerd waar bewoners uit konden kiezen. Dat werd Tanja Smeets en aan haar werd gevraagd om met een voorstel te komen. Ze betrok de bewoners heel nauw bij het proces, zodat er een wisselwerking ontstond. Alle stappen en beslissingen, het hoe en waarom in het proces, werden uitgebreid toegelicht en vragen werden beantwoord. Het is ook echt een werk van de wijk geworden. Het voegt iets toe. De bewoners zijn er heel tevreden mee.
kunstenaar
Tanja Smeets vindt het fijn om in de openbare ruimte een organische laag aan te brengen met haar kunst. Ze houdt van plekken waar het beeld zijn eigen gang kan gaan en dan nog daar waar je het niet verwacht. Zoals hier op deze locatie. Het moet ook raadselachtig zijn. Het moet er op lijken dat het spontaan ontstaan is, niet gemaakt. Het zou ook op andere plekken op kunnen duiken. De materialen die zij gebruikt zijn vaak alledaagse dingen. Die transformeren tot een bijna natuurlijke structuur, die zijn eigen logische plek in de omgeving inneemt. In verschillende musea in binnen- en buitenland heeft zij op deze manier installaties gemaakt.
kunstwerk
Tanja Smeets liet zich door de wijk met de vriendelijke naam Woudhoek inspireren. Maar op deze locatie die een ontmoetingsplek is voor jong en oud, stuitte zij op grimmigheid. Er zat een antiklim beveiliging op de muur, die met metalen pinnen bevestigd was, een groot contrast met de rest. Ze besloot toen dat het een ingreep op deze plek moest worden en vanwege het vele groen moesten dat het plantenstructuren zijn. Ze begon met knipsels uit papier te maken, bloemen. Uiteindelijk werden er honderden papieren bloemen omgezet in metaal en met een witte poeder coating bedekt. In modules werden ze aan de bovenkant van de muur bevestigd. Van een afstand ziet het er licht uit, doet het aan een koraal denken. Kom je dichterbij dan lijken er bloemen uit het dak te groeien. Als je nog beter kijkt, zie je dat het hard materiaal is. Zonnestralen spelen er op ieder moment van de dag anders doorheen en betoveren de plek een beetje.
De Adviescommissie Beeldende Kunst Schiedam (ACBK) is door het college van Burgemeester en Wethouders ingesteld. De commissie adviseert het college over de uitvoering van het beeldend kunstbeleid van de gemeente. Zij adviseert het college ook over de werkwijze bij een kunstopdracht. De commissie is een onafhankelijk adviesorgaan. Die onafhankelijkheid is de belangrijkste reden voor het in het leven roepen van een adviescommissie. Het is niet gebruikelijk voor de politiek om een mening te hebben over (de kwaliteit van) beeldende kunst. De ACBK bestaat uit drie leden die via een reguliere sollicitatieprocedure door het college voor maximaal zes jaar worden benoemd. De leden zijn dikwijls zelf kunstenaar en hebben ervaring met trajecten om kunst in de openbare ruimte te realiseren. De ACBK wordt ondersteund door een secretaris die in dienst is bij de gemeente Schiedam.
Plattegrond: