Public Poetry Pavilion

Public Poetry Pavilion

Kunstenaar: Inge (1964 - ) en Martin (1957 - ) Riebeek
Straatnaam: Stationsplein
  Oost
Materiaal: Beton, LED, RVS, Waterinstallatie
Jaar van plaatsing: 2012

Omschrijving:

In Schiedam is op 2 oktober 2012 het Public Poetry Pavilion onthuld; een waterkunstwerk dat ruimte biedt aan ontmoetingen op een unieke plek. Kunst die mooi is om naar te kijken tegelijkertijd ook een bijzonder en bekend afspreekpunt is.
Het waterkunstwerk Public Poetry Pavilion is ontworpen door de Bredase kunstenaars Martin en Inge Riebeek. Bij het ontwerp is het kunstenaarsduo ervan uit gegaan dat het kunstwerk voor een groot publiek toegankelijk moet zijn. “Wij willen op het Stationsplein een monument van de echte ontmoeting creëren,” aldus Inge Riebeek.
Als er niemand in het prieel staat, lezen voorbijgangers een uitnodigende tekst op de bovenring. Betreedt iemand het prieel dan verschijnt er een roze tekst op de bovenring en valt er een dun watergordijn naar beneden. Door het watergordijn zien de bezoekers hun omgeving door een dunne waterfilm.

Het kunstwerk past goed bij het karakter van de omgeving, de bedrijvenlocatie Schieveste en is een belangrijke entree voor de binnenstad. Schieveste is een gebied volop in ontwikkeling, waar mensen elkaar ontmoeten in uiteenlopende functies: werken, leren, wonen en ontspannen. Het station vormt een van de poorten van de binnenstad die door middel van het kunstwerk gemarkeerd wordt. Het werk is een welkom voor bezoeker, bewoner en forens.

Plattegrond: