Chopin

Chopin
Chopin
Chopin

Kunstenaar: Onbekend
Straatnaam: Van Beethovenlaan, In park ter hoogte van de Laan van Bol'es.
  Groenoord
Materiaal: Beton, Brons, Graniet
Jaar van plaatsing: 2010

Omschrijving:

voorgeschiedenis

2010 was het tweehonderdste geboorte jaar van de componist en pianist Frédéric Chopin (1810 Zelazova Wola nabij Warschau, Polen). Dat was voor de Poolse ambassade aanleiding om steden met een Chopinplein een borstbeeld van de musicus cadeau te doen. Dus zo ook aan Schiedam met het Chopinplein. De onthulling van dit beeld vond plaats op 1 december 2010 plaats in tegenwoordigheid van de Poolse ambassade. Er was een piano in de kou gezet waarop een pianist uit het repertoire van de componist speelde. Link muziek Chopin Chopin overleed in 1849 in Parijs, waar op zijn graf op Père Lachaise altijd verse bloemen staan.

 

kunstenaar

BolesÅ‚aw Syrewicz (Warschau 1835 - Warschau 1899) was een Poolse beeldhouwer. Hij volgde verschillende opleidingen: aan de School voor Schone Kunsten in Warschau en kunstopleidingen in Berlijn, München en Rome. In 1872 werd hij hoofd van het atelier ‘Koninklijk Atelier van Warschau’ waar jonge beeldhouwers een opleiding volgden. Syrewicz maakte vooral reliëfs, medailles, borstbeelden en grafbeelden. In zijn tijd was hij een veelgevraagde beeldhouwer die onder meer graven voor kunstenaars ontwierp voor de Powazkowski Begraafplaats in Warschau, waar hij in 1899 zelf begraven werd.

 

kunstwerk

In Schiedam is dit borstbeeld van Chopin het enige beeld in de openbare ruimte dat herinnert aan een beroemd persoon. Bijzonder is ook dat het een afgietsel is in brons van een origineel beeld in marmer. Alle beelden in de stad zijn uniek en meestal speciaal voor een locatie gemaakt. Dus in de beeldenreeks van de stad is de buste van Chopin een buitenbeentje. Als componist en pianist is hij een buitengewone componist en wereldberoemd. Het oorspronkelijke beeld is in 1872 gemaakt door Boleslaw Syrewicz in carraramarmer, een eervolle opdracht van de Muziekvereniging in Warschau, waar het in hun gebouw geplaatst is. Het is een klassieke buste, helemaal in de tijdgeest van de negentiende eeuw gemaakt. Menig muziekliefhebber heeft in het klein een zo’n beeld van zijn of haar favoriete componist op de piano staan.

Plattegrond: