Kunstenaar: | Ad van Otterloo Alwie Oude Aarninkhof |
Straatnaam: | Beatrixpark, t.h.v. nr. 1 (Restaurant Parkhoeve van der Ree) |
Kethel | |
Materiaal: | Beton |
Jaar van plaatsing: | 1998 |
Omschrijving:
voorgeschiedenis
Een beeld met een verhaal. Adrianus van Otterloo kreeg hiervoor in 1985 de opdracht van de gemeente Schiedam, in het kader van de toen nog bestaande 1 % regeling.(zie hieronder) Het beeld werd in 1985 gemaakt voor de sporthal/ buurthuis Fahrenheitstraat in Schiedam Oost. Er werd flink op gespeeld, maar helaas ook flink beschadigd. Het ‘koepaard’ ging op stal. Na enkele jaren werd er een nieuwe plek gevonden voor het kunstwerk in het Prinses Beatrixpark.
kunstenaar
Adrianus van Otterloo beheerst als een ambachtsman uiteenlopende technieken. Hij begon aanvankelijk als meubelmaker, maar ontwikkelde zich tot een veelzijdig kunstenaar. Af en toe maakt hij een meubel, dat dan ook weer als kunstwerk opgevat kan worden. Hij schildert, maakt zeefdrukken, objecten van glas en assemblages met gevonden voorwerpen. In zijn werk komen vaak dieren voor (met een kwinkslag). Tijdens zijn vele reizen heeft hij met diverse culturen kennis gemaakt en daarvan is, vooral in zijn kleurgebruik veel terug te vinden.
www.adrianusvanotterloo.exto.nl
kunstwerk
Wie kent nog het paard, het springtoestel uit de gymnastiekzaal? Toen Adrianus van Otterloo gevraagd werd om een kunstwerk te maken voor de sportzaal in Schiedam Oost, vond hij het leuk een speelobject te bedenken in de geest van sport. Zo werd het een gymnastiekpaard, maar wel met een grapje, in een vermomming als koe. Nadat het beeld beschadigd was, werd het jaren veilig opgeborgen. Gelukkig heeft de gemeente Schiedam in 1998 het beeld laten restaureren door van Otterloo. Het kreeg een tweede leven in de buurt van de dieren op de kinderboerderij en bij de speeltuin, in het Beatrixpark.
___________________________________________________________________________
1% regeling. In 1951 nam het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen het initiatief om een percentage vast te stellen voor de toepassing van kunst in en aan gebouwen die in beheer waren van de Rijksgebouwendienst. Vanaf 1963 werd dit op grote schaal toegepast en volgden ook gemeentelijke overheden. Afhankelijk van de bouwsom werd 1 of 1,5 % besteed aan kunst. In Schiedam bestond er tot ongeveer 2010 een informele ‘1 % regeling’. Dat wil zeggen dat er bij de bouw in opdracht van de gemeente Schiedam 1% van de kosten werd besteed aan kunst in of bij het bouwwerk, meestal waren dat scholen.
Plattegrond: