Vlinderbank

Vlinderbank
Vlinderbank
Vlinderbank
Vlinderbank

Kunstenaar: Dora Dolz
Straatnaam: Beatrixpark
  Kethel
Materiaal: Mozaïek
Jaar van plaatsing: 2002

Omschrijving:

voorgeschiedenis

De aanleiding voor de Vlinderbank is een dramatische gebeurtenis. Na de moord op de tienjarige Nienke Kleiss in 2000, wilde haar familie van het oude bankje dat hier stond een plek maken om haar te gedenken. De gemeente Schiedam had echter een beter idee. Er mocht een bank uitgekozen worden om hier te plaatsen. De Rotterdamse beeldend kunstenaar Dora Dolz kwam al snel in beeld. Zij is bekend van haar monumentale keramische zetels, stoelen en sofa’s die her en der opduiken in Rotterdam en elders. De veelkleurigheid en de vorm spreken op het eerste gezicht direct aan. Na een bezoek aan het atelier van Dora Dolz maakte deze op basis van het gesprek een schetsontwerp. Het was duidelijk dat zij de ideeën en wensen van de familie kon vertalen in een beeld, in dit geval een bank. Vele lijnen in het park lopen naar de Vlinderbank met de vlindertuin.  Het is het tegendeel van een trieste plek geworden.

 

kunstenaar

Dora Dolz werd in 1941 in Barcelona (Spanje) geboren en haar kunstzinnige aanleg trok al op jonge leeftijd de aandacht. Zij ontwikkelde haar talent door naast een kantoorbaan in de avond op de academie tekenlessen te volgen. Nadat zij in 1965 met haar echtgenoot in Rotterdam kwam wonen, ging ze daar naar de academie en gaf hier later zelf les. Zij is vooral in Rotterdam en omstreken bekend geworden door haar uitbundige keramische banken en stoelen, die in het hele land te vinden zijn. Toch liet zij ook een enorm oeuvre na  met schilderijen, glasobjecten, tapijten en keramiek. In haar schilderijen zijn al de monumentale zwierige vormen te zien, die zij later vertaalde naar grote keramische vazen. Zo staan ook haar keramische meubels monumentaal in de openbare ruimte. Dora Dolz kreeg diverse prijzen waaronder de Judith Leysterprijs in 1993, een prijs voor vrouwelijke kunstenaars met een belangwekkend oeuvre. Geboorte, leven, lijden en dood zijn de thema’s die in haar werk aan de orde komen, zo vertelt zij in de documentaire die haar dochter Sonia Herman Dolz in 2006 over haar maakte. In 2008 is Dora Dolz overleden.

Nb documentaire van you tube in link? Rechtenvrij?

 

beschrijving

De Vlinderbank is een eerbetoon aan de levendigheid van een vlinder, aan het kleurrijke en vrolijke meisje dat Nienke was en hoe ze voortleeft. Dora Dolz kreeg een opdracht mee van de familie over wat er in de bank moest worden opgenomen: in ieder geval een vlinder, twee parels en het moest in de primaire kleuren zijn. De vlinder bepaalde de compositie, de golven aan weerszijden zijn er omdat het meisje zo graag in het water speelde. Van de twee parels in de golven is er één voor Nienke en één voor haar vriendje met wie zij samen in het park was en die de moordpoging op hem had overleefd. Nadat de eerste schets op het atelier bekeken was, kon Dolz aan de slag en de bank werd helemaal naar het eerste idee uitgevoerd. Zij maakte hem in delen keramiek. Deze werden ook apart gebakken en geglazuurd en pas later bij elkaar gevoegd door een daarin gespecialiseerd bedrijf. Door de inzet van haar familie is het lot dat Nienke beschoren was getransformeerd tot een krachtige ode aan het leven.

Plattegrond: