De goede mens

De goede mens
De goede mens
De goede mens
De goede mens

Kunstenaar: Peter Hellemons
Straatnaam: Warmoezenierspad, schoolplein van De Regenboog
  Woudhoek
Materiaal: Polyester
Jaar van plaatsing: 2000

Omschrijving:

voorgeschiedenis

Er was nauwelijks kunst in de wijk Woudhoek toen Peter Hellemons de opdracht van de gemeente Schiedam om een beeld te maken. De bouw van een school en kinderdagverblijf waren de aanleiding om in het kader van de 1% regeling daar wat aan te veranderen. Er kwam een open inschrijving en de Adviescommissie Beeldende Kunst in Schiedam koos Hellemons uit een tiental kandidaten. Er waren meerdere partijen betrokken bij het realiseren van een beeld, de architect, afdeling groen, adviescommissie en buurtbewoners. Het was geen gemakkelijk proces, ook het kiezen van de locatie was een lastige. Het werk dat hij maakte, bestond uit vier identieke beelden in rood, geel, groen en blauw. Ze stonden in de buurt van de school  en werden van onder aangelicht. De plek bleek niet veilig te zijn, ze werden beschadigd en moesten verwijderd worden. Tijdens dat proces verdween het groene beeld, net als in een later stadium het blauwe. Het rode en gele beeld  staan nu beschermd achter een hek en zijn alleen van een afstand te zien.

 

kunstenaar

De rode draad in het werk van Peter Hellemons is zijn familiegeschiedenis,of preciezer nog zijn gezin. Het verhaal van zijn familie met kleine en grote gebeurtenissen. Het zou in  jouw familie geschiedenis kunnen passen.  ‘Ik maak gebruik van het kleine van het gezin, de kleine verhalen, de emotie’ zei hij in een interview. Zo wordt de relatie tussen privé en publiek, universeel. Hij deelt zijn ‘intiem kapitaal’  tilt het uit boven de privé sfeer en maakt het herkenbaar. Hellemons begon aanvankelijk met schilderen, maakte fotografische beelden, installaties en wandkleden. Het laatste samen met het Textielmuseum in Tilburg. Deze serie vormt bij elkaar de kern van de familiegeschiedenis, waarbij zijn dochter centraal staat. Als docent beeldende vorming ontwikkelt hij educatieve programma’s voor het onderwijs.

www.peterhellemons.nl

kunstwerk

Peter Hellemons nam zijn toen twee-jarige dochter als voorbeeld voor het beeld. Een onschuldig meisje met in haar handen een gouden bal, met naast hondje Beppie. De goede mens. De volmaakte wereld in haar handen. Beginnen we zo niet allemaal als een onschuldig, naakt mens? Het rode en gele beeld zijn identiek, van slagvast polyester gemaakt, en hier onbereikbaar achter een hek. Hellemons liet de beelden maken bij het bedrijf dat ook de beelden in de Efteling maakt. Ze staan nu op afstand als je er vanaf de straat naar kijkt,  maar dichtbij het kinderdagverblijf waar ze goed passen.

Plattegrond: