Straatlicht

Straatlicht

Kunstenaar: Herman Kuijer
Straatnaam: Hargalaan, Laan van Bol’Es, Churchillweg
  Noord
Materiaal: LED
Jaar van plaatsing: 2019

Omschrijving:

voorgeschiedenis

De viaducten bij de Hargalaan (Laan van Bol’Es en Churchillweg) zijn onderdeel van de drie onderdoorgangen van het Kethelplein. Herman Kuijer werd door de gemeente Schiedam gevraagd een lichtinstallatie te ontwerpen. De opdracht daarbij was: creëer onder de viaducten een lichtkunstwerk dat bijdraagt aan een gevoel van veiligheid voor de gebruikers. Rijkswaterstaat nam de kosten voor zijn rekening als compensatie voor de maatregelen die nodig waren bij de aanleg van de A4 en A20.

 

kunstenaar

Herman Kuijer is een kunstenaar die veel met licht werkt. Speciale technieken en per project ontwikkelde software zijn een onlosmakelijk onderdeel van zijn werk. Voor de techniek schakelt hij gespecialiseerde bedrijven in. Kuijer heeft door het hele land diverse lichtkunstwerken gerealiseerd. Hij neemt deel aan tentoonstellingen en zijn werk bevindt zich in diverse collecties. De laatste jaren realiseerde hij verschillende projecten in de openbare ruimte. Zijn lichtkunstwerken in onderdoorgangen zijn functioneel in de zin dat ze de ruimten veiliger laten aanvoelen. Hij voegt schoonheid toe te aan potentieel lugubere plekken. In veel gevallen is zijn werk pas na zonsondergang goed waarneembaar.

kunstwerk

Het werk dat de titel ‘Straatlicht’ draagt, creëert subtiele virtuele ontmoetingen. In de openbare ruimte sluiten mensen zich vaak op in hun eigen ‘bubbel’. Het kunstwerk geeft de passant een eigen lichtkleur mee wanneer deze in de buurt van een van de lantaarns komt. Deze kleur beweegt mee met de gebruiker. Dat gebeurt precies hetzelfde met iemand die vanaf de tegenovergestelde richting komt. Als die twee personen elkaar naderen mengen de lichtkleuren zich en vindt er een virtuele ontmoeting plaats.

Plattegrond: