Titan 1

Titan 1
Titan 1
Titan 1

Kunstenaar: Jaap de Jonge
Straatnaam: Burgemeester Honnerlage Gretelaan 345
  Nieuwland
Materiaal: Doek, LED
Jaar van plaatsing: 2015

Omschrijving:

Kunstwerk voor Nieuwland

Bewoners van de Schiedamse wijk Nieuwland hebben van oudsher een nauwe band met de Nederlandse scheepsbouw. Tot wel 8000 Schiedammers werkten tussen 1929 en 1999 bij de voormalige werf Wilton Fijenoord, een scheepswerf die grensde aan de wijk Nieuwland. Het voormalige Wilton terrein is tot op de dag van vandaag bekend om zijn specialistische maakindustrie.

Een werkgroep, bestaande uit vijf bewoners, begeleid door de cultuurscout, heeft van de afdeling wijkontwikkeling de gelegenheid gekregen om deze herinnering door middel van een kunstwerk in ere te houden. In overleg is een locatie voor een gevelkunstwerk gekozen; de kop van de eerste flat aan de Damlaan.
In de opdracht werd geformuleerd dat het te ontwerpen werk een duidelijke verwijzing moet hebben naar de scheepsbouw van weleer.

De Advies Commissie Beeldende Kunst van de Gemeente Schiedam heeft een voorselectie gemaakt van zes kunstenaars en voorbeelden van hun kunst gepresenteerd aan de werkgroep. Vervolgens heeft de werkgroep gekozen voor drie kunstenaars, die de opdracht kregen om een schetsontwerp te maken. Daarvoor zijn de kunstenaars uitgenodigd om over hun werk te vertellen en met de bewonerswerkgroep in gesprek te gaan.
Uit de drie schetsontwerpen is door de werkgroep het voorstel van Jaap de Jonge gekozen.

Het kunstwerk van Jaap de Jonge
Het lichtkunstwerk bestaat uit een afbeelding uit het archief van scheepswerf Wilton-Fijenoord en laat het drijvende dok ‘Titan 1’ zien. De totale afmeting is ongeveer 6 bij 4 meter en de voorstelling is met een waterstraal uit staalplaat uitgesneden. Het geheel wordt aan de achterzijde in strijklicht aangelicht door DMX led verlichting. Afhankelijk van het uur van de dag verandert de kleur en intensiteit van het licht. Zonsopkomst, ondergang en nachtsituatie. Naar verwachting zal het werk in najaar 2015 geplaatst en onthuld worden.

Meer informatie: Website Jaap de Jonge, ontwerptekening en foto-montages.

Plattegrond: