Heroes

Heroes

Kunstenaar: Coen de Jong
Straatnaam: Nieuwlandplein, Rotonde
  Nieuwland
Materiaal: Cortenstaal
Jaar van plaatsing: 2012

Omschrijving:

Het kunstwerk Heroes is het eindresultaat van het project Niilantis dat Coen de Jong in de wijk Nieuwland heeft uitgevoerd. Dit project is gestart als participatieproject zoals in het businessplan van het CBK beoogd. In 2009 zijn 3 kunstenaars gevraagd een verkenning te doen in de wijk Nieuwland.
Bij zijn verkenning constateerde Coen de Jong dat de wijk zeer diverse bewoners en opbouw heeft. De wijk is bovendien vrij nieuw, wat maakt dat de wijk nog nauwelijks een geschiedenis heeft. Het voorstel van Coen was daarom een geschiedenis te verzinnen, Niilantis.
Het project is eind 2009 gestart met een “opgraving” bij de Parkweg. Er zijn resten van een oude beschaving opgegraven; een paardenschedel met een chipknip, een tablet dat vermoedelijk dienst heeft gedaan als betaalmiddel. Het klapstuk was de vondst van een schedel, vermoedelijk van de vorst Nola. Look TV heeft een mooie reportage gemaakt over de opgraving en vondsten die een breed bereik had.
Ook bij de komst van het beeld is een participatietraject uiteengezet. Bij het beeld is namelijk een sprookjesboek verschenen. In dit boek zijn sprookjes uit Nieuwland opgetekend uit de mond van bewoners (bestaande sprookjes uit verschillende culturen die Nieuwland rijk is).
Het beeld Heroes is een modern ruiterstandbeeld (van de vorst Nola?); een subtiele verwijzing naar de geschiedenis van Niilantis. Op het beeld staat ‘Er was eens...’ geschreven in de diverse talen die in Nieuwland gesproken worden.


(Foto: Eric van Straaten)

Plattegrond: