Weight Play

Weight Play
Weight Play
Weight Play
Weight Play

Kunstenaar: Philip Rickey
Straatnaam: Beatrixpark, Karperpad
  Nieuwland
Materiaal: Beton, Graniet
Jaar van plaatsing: 2011

Omschrijving:

voorgeschiedenis

Dit beeld van Philip Rickey is een van de beelden die professor Piet Sanders (1912 – 2012) geschonken heeft aan de stad. Het staat vlak bij het beeld van de vader van de kunstenaar, George Rickey, bij de vijver in het Prinses Beatrixpark. Als kunstverzamelaar schonk Sanders meerdere beelden aan Schiedam, vooral in de openbare ruimte. Omdat ze dan door veel mensen worden gezien.

kunstenaar

Philip Rickey is in New Orleans in Amerika geboren (1959) en wist al vanaf de middelbare school dat hij, zoals zijn vader, beeldhouwer wilde worden. En net als deze heeft hij ook veel werk in de openbare ruimte gerealiseerd in Amerika. Philip Rickey richt zich daar vooral op. Buiten het atelier is de omgeving van invloed. Zo’n werk staat nooit op zich, er zijn altijd anderen bij betrokken, de opdrachtgever, de eigenaar van een locatie en ook het publiek, waarvoor het bestemd is. Invloed van het werk van zijn vader is er in de verticaliteit die hij veel toepast. Zijn kunst wordt bijna altijd in steen gerealiseerd. Voor hem is het werken in steen een terug gaan naar de bron, waar het scheppen begint.  

kunstwerk

Het beeld hier is van een robuuste steensoort, graniet, afgewisseld met beton. De kunstenaar gaf heel veel werk de titel Weight Play, net als dit. Als je het van alle kanten bekijkt, begrijp je waarom. Het is een spel met evenwicht. Door de bewerking en het contrast van de steensoorten, krijgt het werk iets landschappelijks. Philip Rickey vangt abstracte begrippen als beweging en verandering in onbeweeglijk steen.

Plattegrond: