Zon en vegetatie

Zon en vegetatie

Kunstenaar: Jan de Winter (1939) Meer informatie
Straatnaam: Lindeijerstraat 14
  Kethel
Materiaal: Keramiek
Jaar van plaatsing: 1978

Omschrijving:

voorgeschiedenis

Jan de Winter kreeg van de Vereniging voor Christelijk Volksonderwijs Kethel  in 1974 de opdracht  voor een kunstwerk aan de toenmalige Dokter van der Kuij school aan het Bachplein. In 1978 volgde eenzelfde  opdracht voor de Koningin Julianaschool aan de Vlaardingseweg. Door  de invoering van het basis onderwijs werd de Van der Kuij school samengevoegd met de Julianaschool. Deze school werd gerenoveerd en uitgebreid en werd de Christelijke Basisschool Kethel. De school herbergt nu meerdere kunstwerken van Jan de Winter. Het werk Zon en vegetatie hier op de buitenmuur. Naast de schoolingang het raamreliëf Groei en binnen nog een raamplastiek.

 

Kunstenaar

Jan de Winter tekende van kinds af aan. Hij ging naar de ambachtsschool in Schiedam waar hij veel vakkennis op deed. Hij volgde de avondopleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam, terwijl hij overdag –als zeventienjarige- in de leer ging bij de gebroeders Henderickx, glazeniers in Schiedam. Dat was de beste leerschool voor zijn latere ontwikkeling. De Winter is bekend geworden door zijn gebrandschilderde ramen, glas-in-lood vensters en drie dimensionaal werk. Hij maakte ook veel beelden in metaal, in koper en ijzer. Hij noemt zich zelf geen beeldhouwer omdat hij nooit in steen gehakt heeft. Vooral in Vlaardingen zijn veel werken van zijn hand te vinden. Opdrachten krijgt en wil hij niet meer, maar zijn werkplaats is nog intact. Regelmatig kriebelt het bij hem en kan hij zo weer beginnen. Vioolspelen was altijd al een nevenactiviteit en dat doet hij nu vooral.

Kunstwerk

Het glasmozaïk bestaat uit zeven onderdelen opgebouwd uit kleine stukjes glas. Het laat zon, vissen en planten zien. De kleuren zijn mooi gebleven in de loop van de tijd. Voor de Winter zou de titel net zo goed ‘Schepping’ kunnen zijn, goed passend bij de christelijke identiteit van de school.

Plattegrond: