Barrier Reef

Barrier Reef Foto Ernst Moritz
Barrier Reef
Barrier Reef

Kunstenaar: Tanja Smeets
Straatnaam: Heijermansplein, Op dak wijkcentrum
  Woudhoek
Materiaal: Gecoat staal
Jaar van plaatsing: 2013

Omschrijving:

Nadat Tanja Smeets was geselecteerd door de bewoners uit een groepje van drie kunstenaars, is zij met hen door de buurt (Gele Woudhoek) gaan wandelen. De kunstenaar kon namelijk zelf een locatievoorstel doen.
De kale muren met anti-klimstrips van de ontmoetingsruimte bij de Heijermansflat intrigeerde Tanja; een lange blinde muur met daarop de anti-klimbeveiliging, waardoor het gebied een negatieve uitstraling kreeg en niet oogde als een "entree". Tanja maakt veelal organische beelden die onderdeel worden van de architectuur en deze muren leken haar de perfecte locatie om een dergelijk organische structuur voor te ontwerpen. Juist interessant om in die versteende omgeving schijnbaar papier/porseleinachtige verfijning te laten zien. Deze uitdijende wit metalen structuur, vormt tevens de nieuwe anti-klimbeveiliging.

Over werk van Tanja Smeets
“Tanja Smeets ontwikkelt in haar beelden organische structuren die zowel binnen als buiten door wanden heen kunnen sijpelen, infiltreren en in de huid van de architectuur kruipen. Juist op die plaatsen waar een kunstwerk niet helemaal thuishoort zoals het DSM hoofdkantoor in Heerlen of een nieuwbouwwijk in Woerden veroorzaken de beelden een combinatie van ontwrichting en schoonheid. Ze laten een glimp zien van een mogelijk, onderhuids, ander leven. Uitdijende structuren infiltreren en brengen een bepaalde frictie teweeg. Door ze verregaand te verweven met de ruimte eromheen ontstaat een nieuwe natuurlijke vanzelfsprekendheid.”
Uit recensie boek Domestic Strangers.

Toen Woonplus, de eigenaar van dit gebouw, toestemming gaf om een kunstwerk te plaatsen op de plek van de anti-klimstrips, is Tanja in de werkplaats van DOK-constructie in Soesterberg, gaan werken aan bloemvormen van staal. Met een witte poedercoating vormen deze honderden bloemstructuren, die inderdaad doen denken aan een koraalrif, een fraaie vervanging van de ijzeren punten op de muren.

Plattegrond: